13 januari 2016

Anteckning Ivan, 23 månader


Nu jävlar. Sista månadsanteckningen innan tvåårsdagen. Börjar kännas lite tjatigt detta, så det är välkommet att glesa ut evighetsrapporterna nu. Snart. Men here we go. Lite mer kortfattad idag, känns inte som det finns så många nyheter att berätta om.

Sömn


Långa läggningar, bra nätter. Kort sammanfattat. Vi sover tillsammans och kommer väl fortsätta göra det ett bra tag till om inget otroligt överraskande sker. Läggningarna tar just nu närmare en timme och är inte sällan mycket bråkiga. Vissa nätter blir det en jäkla massa mindre uppvak, men många nätter är rätt stilla. Jag går numera inte och lägger mig och är beredd på vaknätter, de är mer ett undantag än regel. Äntligen. Läggningarna har vi pratat om så många gånger att jag låter det vara för nu. Ivan tycks vara ett barn som har lång sträcka från uppvarvad till nedvarvad, samt tycker att det är alldeles för roligt att vara vaken för att frivilligt gå med på att dagen är över. Plus att han verkar vilja vara vaken till nio om kvällarna?

Mat


Mycket tack vare förskolan tycker jag att det går riktigt bra med Ivans matintag. Förutom när han blir magsjuk i nästan en månad dårå, vilket har varit fallet den senaste månaden. Men annars, han tycker det är gott att äta och smakar inte helt ogärna på nya saker. Han äter inga jätteportioner. Men inte pyttelite heller. Vi har gått över till laktosfritt hemma nu, tänker låta det vara så ett tag till med tanke på att han varit okej i magen i typ fyra dygn sedan monsterlånga magkaoset. Funkar bra.

Lek

Igår satte sig Ivan på golvet i vardagsrummet och spelade gitarr i en halvtimme. Sjöng olika låtar och applåderade åt sig själv. Det var det gulligaste jag har sett. Annars gillar han att leka med lera, att bli buren snabbt och skrika "flyga, flyga", att gunga (också det snabbt), att busa och brottas och kittlas, att bada, och han har börjat leka sådär med bilar som man ser att lite större småbarn gör, liksom lägga sig på golvet bredvid dem och köra dem liggande och granska dem noga från alla vinklar. Det är så sött det också. Han älskar sin iPad och han älskar att titta på Youtubefilmer med tecknade fula bussar till barnsånger typ Wheels on the bus och andra. Han kan titta på dessa "musikvideor" i timmar om han skulle få chansen. Det får han sällan. Ibland när han är sjuk. Han blir allt bättre på att roa sig själv men är ändå otroligt rastlös och behöver fortfarande mycket sällskap där nere på golvet för att upprätthålla intresset för leken. Han är världens gulligaste och smartaste. Kan räkna till tjugo och har börjat snacka lite engelska (okej han sjunger twinkle twinkle little star och räknar one two three four five six åtta nio tio men ÄNDÅ)

Konflikter

Tja, vi kan bli lite osams när han inte vill sova och jag vill att han ska göra det. Åtminstone stanna kvar i sängen och inte rymma hela tiden. I övrigt är vi väldigt sams just nu.

Språk och sång

Jo men det är som vanligt. Det snackas och snackas och snackas och sjungs och sjungs och sjungs. Han är verbal och musikalisk som attan. 


Kroppen

Med anledning av den här månadens alla läkarbesök vet jag nu hur lång han är och vad han väger, nämligen: 90 centimeter lång och väger 12 kilo. Lilla plutt. Magen är bråkig och han har dålig tarmflora tydligen, men det kan barn visst ha när de är små? I övrigt fungerar kroppen precis som den ska, tycker jag det verkar som. 

Tidigare månadsanteckningar:

1 kommentar:

Maria sa...

Jag tycker jättemycket om dina månadsuppdateringar.
Vet inte om det spelar någon roll, men Bubba är åtta månader äldre än Ivan och han är mindre till kroppen. Kommer inte ihåg hur lång han var nu på senaste BVC-besöket för några veckor sedan, men han vägde under 12 kilo.