4 januari 2016

Känner mig tjatig, men:

Nu har testsvaren kommit till slut och vi kan alla andas ut iom följande info: 

1. Han har inte glutenintolerans, eller allergi, eller vad man ska kalla det. Enligt vår läkare finns inte "dold gluten" hos småbarn utan vuxna, och någon öppen form av gluten har han inte. Entydiga svar. Hurra? Väl? 

2. Han har helt normala värden på exakt allt annat också. En trolig liten inflammerad tarm kanske, men inte något större. 

3. Han smittar inte och har inga konstiga eller elaka bakterier i avföringen. 

4. Han verkar vara ett barn med sjukt instabil tarmflora som blir fucked up efter magsjuka. Detta kan en försöka behandla genom att ta bort laktos (en del utvecklar "tillfällig laktosintolerans" en tid efter magsjuka), tillsätta probiotika och om magen skjutsar igenom maten för fort kan en också ge droppar mot detta. Vilket vi nu fått utskrivet. Vår doktor sade att vi inte är unika och att detta inte är ovanligt. Att hon träffat hundratals barn och föräldrar med samma besvärliga (för alla parter) dilemma. Att han är good to go till förskolan om han pallar, vilket ju förmodligen kan bli lite tufft när han matvägrar vilket för oss in på nästa punkt: 

5. Han ska få äta exakt vad han vill så länge han äter såhär dåligt. Vill ha ha chips så får han chips. Eller glass eller tja, allt han kan tänka sig förutom laktos en tid till. Det innebär att han idag ätit välling (mjölkfri) tre gånger, en prinskorv, två grötpåsar, tre isglassar och en halv banan. Jag försöker att chilla kring hans ringa intag och hans låga vikt. Men lätt är det inte. 

6. Mjölkproteinallergi är det inte heller. 

7. De barn med "dålig tarmflora" - som vi kan tänka oss att Ivan tyvärr har - brukar oftast få ordning på magarna vid ungefär tre års ålder. Låt oss hoppas på detta då? 

8. Om han hade haft en kronisk tarmsjukdom skulle det visat sig på ngt av alla tester (blodkroppar something something) vi tog i lördags. Så var ej fallet. 

9. Jag fick ordination: ta det lugnt, kämpa på, ha tålamod, ge honom allt han vill ha, behandla magen med droppar när den är för lös/hastig, testa med förskola redan imorgon. 

Så, där står vi nu. Om ni undrat! 

9 kommentarer:

Hanna sa...

Det låter ju som att det kommer ordna sig. Heja dig, du verkar vara en så bra mamma!

egoistiska egon sa...

Tack för att du rapporterar och fint att du fått svar. Hoppas det vänder snart för er!

Anonym sa...

Så himla skönt för dig att liksom _veta_ att ni har kollat upp de olika allergier etc som du var orolig för, och att ni nu kan utesluta dem. Hurra! Hoppas det börjar vända snart och heja dig som kämpar och känpar så bra! Han kanske t o m kommer äta på förskolan eftersom det är ett helt annat sammanhang som inte är förknippat med magsjukan och -ontet? Hoppas! /Sara

tanya sa...

Va skööönt ändå att det inte va nåt farligt (även om det är kämpigt på många sätt) idag var det bara Ivan Oda Ella och Herman på förskolan när anders lämna vid 930 och igår bara oda två andra barn så det är nog rätt lungt där den här veckan ialllafal vilket nog är skönt för Ivan! KRAM

Maria sa...

Heja dig som kollade upp allt. Skönt med besked. Kram!

Anonym sa...

Det här med stress och oro över sjuka barn var nog det jag var minst inställd på i föräldraskapet. Det är så jobbigt! Krupp och feberkramp hör till mina värsta farhågor, att inte kunna andas och att tuppa av, nej fy....men sen kommer kräksjuka och diarré. Uttorkning stressar mig också rejält. Min lilla var kräksjuk i november och har fortfarande diarré pga. utslagen tarmflora. Men hen äter ändå bra och är glad. Ang mat så är det stressande, men det viktigaste är vätska! Jag tycker att barnakuten.nu är bra, så här säger de om mat vid tex feber:

Måste barnet äta när det har feber?

Nej! Nästan alla barn tappar aptiten när de har feber. Friska barn över 6 månader klarar sig många dagar utan mat, och flera veckor på bara sötsaker och mellanmål. Tjata alltså inte om mat. Ge det barnet vill ha. Barnet kommer att gå ner lite i vikt och hull, men tar igen det efteråt genom ökad aptit.

Måste barnet dricka när det har feber?

Ja! Det är jätteviktigt. Och ge gärna dryck med socker i, det ger lite energi till barnet. Om barnet har magsjuka, läs mina inlägg om magsjuka och vätskeersättning. Om det är svårt att få i barnet dryck kan du prova med febernedsättande läkemedel (alvedon eller ipren). Ibland går det bättre.

Anonym sa...

Har haft precis samma med min äldsta. Utslagen mage, dålig aptit, lös alt. förstoppad mage. Länge höll det i sig, men när han var ca fyra lossnade det. Dock, fortfarande "dålig" att äta, dvs. äter sparsamt och endast det han själv väljer. Håll ut och försök inte ha panik över maten (svårt, jag vet). Och förresten, han har ju fått i sig hur mkt som helst! Bra jobbat!

Lina sa...

Låter precis som mitt ena barn! Mitt första, och det gjorde såklart oron större... Det släppte i alla fall när han var 3 år och 3 månader, minns exakt:) Fram tills dess fick vi ständigt frågor från förskolan om gluten, laktos, allergier... men inget stämde! Men han är fortfarande lite mer känslig i magen än sitt syskon och petig i maten och väger väl inte precis för mycket. Kan rekommendera magdroppar och att hoppa över laktos efter magsjuka osv, funkade för oss!

Colombialiv sa...

Men vad skönt att de kollade upp allt så himla ordentligt ändå! Hoppas att det löser sig nu!