9 februari 2016

VABLAJF

Gud så icke-unikt att rapportera från vabberiets högborg men är det så, så är det så. Och det är ju så. Ivan hade feber och hosta och konstig sömn fre-lör. Feberfri och glad sön och halva mån. Hängig igen mån em och igår kväll, ja vad faaaaan hände då? Jag vet inte, men vid läggningen blir jag plötsligt ombedd att "blåsa örat". Han kan inte komma till ro och jag ska blåsa på öronen. Han blir ledsen och gråter sig till sömns, men jag hann ge en alvedon först. Ingen effekt på denna. Vaknar varje 15-20 minuter och gråter HELT HEJDLÖST fram till 23.00. Mer än en gång var jag på väg till akuten. Han skakar och vrider sig i panik och vill vare sig ta emot tröst eller slappna av i famnen. Viftar runt hals / öra / nacke så jag misstänker mer och mer öroninflammation. Vid 23 får han en Ipren och vi sätter oss i soffan. Jag slår på nåt barnprogram på tvn. Han sitter och tittar, olycklig men lite lugnare, somnar på tre minuter. Sittande. Antingen så släpper smärtan tillfälligt eller så var det sittställningen som funkade men nu sover han djupt till 03. Vid 04 ny gråt och gnäll. En alvedon. Lyckas somna om halv fem. Sover till halv åtta. Vaknar med feber. 

Den här konstiga sjukan, alltså? Ska till doktorn 09.15 och om någon vill sätta pengar på att det är något annat än "virus" eller "öroninflammation" så går det bra här nedan. 

VABLAJF! 

8 kommentarer:

Anonym sa...

Hej! Bekänner mig nu som expert på barnaöron by experience. Det låter som öroninflammation, det brukar vara precis så där att det kommer efter förkylningen nästan gett vika. För mina barn har aldrig enbart ipren el alvedon hjälpt utan de får maxdosen av båda (alltså man kan ge varsin dos av två olika substanser -paracetamol o ipren. Inte alvedon och panodil tex). Näsdroppar dels avsvällande och även renässans koksaltlösning. Högt huvudläge. Åk inte till akuten för detta. Senast fick vi vänta -sittande på pinnstol - i åtta h på natten. Barn mellan 2-12 år får enbart penicillin för öronen vid komplikationer. Däremot kolla öronen på vårdcentralen eller nätakut. Liljeholmens nätakut får man bokad tid på tex, de har öppet till 21 och man får ofta träffa en barnläkare. Allra bäst är en öronspecialist eftersom instrumenten som allmänläkare har ibland är för klumpiga för att kunna se i små barns öron. Det finns en fin öronspecialist i Fruängen (man hittar honom via Fruängens vc) som ofta har tider för små barn inom någon dag. Han är jättebra. Behöver du sällskap kan jag komma med i eftermiddag/kväll. Mvh anonym

Schmarro sa...

Nu varit hos doktorn. Yes det var Ö-I. Kraftig på höger, måttlig på vänster. Men enligt nya riktlinjer ska man inte behandla med penicillin om inte risk för komplikationer finns. Det läker inte ut inflammationen snabbare. Ordinerat smärtlindring - dubbel dos av angivet på alvedon-flaskan. Det bör vända inom 1-3 dygn. Hmm.

Anonym sa...

Åh, öronnätterna, de gör ont rakt igenom. Mitt bästa tips, förutom smärtstillande, är NASOFERM nässpray, avsvällande och ändå inte för skarpt så det gör ont i näsan. Och sittsov. När han vaknar vid 3, prova spraya lite till då, oftast svullnar ju gångarna när de ligger ner. En gång i ren desperation sprayade jag barnet i örat, tänkte att det skulle svälla av då, Inget jag vet om en får rekommendera men gossebarnet somnade i vilket fall lugnt. Önskar er en fridfull natt - tänker på er varendaste dag, även fast jag inte känner er,
många kramar
Josefin

Anonym sa...

hej! kombinera ipren och alvedon istället, ge inte mer alvedon än det angivna, alvedon i hög dos är farligt.

Schmarro sa...

Hej anonym! Jag kombinerar. Och följer min läkares råd. Tack för omtanke!

Anonym sa...

Även om ej penicillin är det bra att ha dokumenterat. Vid flera inflammationer under kort tid kan det tex vara läge för rör. Eller om det inte läker fint (vi har alltid fått uppföljning hos öronspecialist efter par veckor för att se att trumhinnan läkt fint). Öronläkaren skriver dessutom ofta ut ngn slags droppar att ta i näsan pga att "det är därifrån bakterierna lommer". Förebyggande har vi och även barnens kusiner som också är öronbarn tagit renässans två ggr var dag (alltid) enligt olika öronläkares ordination. Det har verkligen hjälpt!!

Anonym sa...

Jag var ett öronbarn som liten och minns min mammas lökomslag på öronen.
En hackad lök, inlindad i en liten handduk och ett stilfullt pannband a la 80-talet på det, för att hålla allt på plats.
Smärtan släppte direkt så det var helt klart värt att lukta svettig lök efteråt!

Karin sa...

Jag och mina bröder fick också alltid lökomslag för öroninflammation när vi var små. Låter ju kanske som hokuspokus men enligt mamma var det supereffektivt. Vi behövde aldrig ta antibiotika. Bör tilläggas att jag verkligen inte är motståndare till "konventionell" medicin typ 'jag vaccinerar inte mina barn'...! Kan vara värt att prova? Hoppas Ivan blir bättre snart och att ni båda får sova <3