16 maj 2016

Född 2010

Åh, sista avsnittet av född 2010 säsong 2, har ni sett? Har ni sett serien? Om inte: bums in på SVT play och njut. Tänk ett tvärsnitt av svenska familjer från hela landet, olika socioekonomisk bakgrund, klass, ålder, kön, social status, etniskt ursprung, livsstil, med gemensamma nämnaren att de alla (nio familjerna) födde ett barn år 2010. Och dessa barn har vi nu följt sedan dess. I sista avsnittet var barnen fem år och nu kommer inte nästa säsong förrän om fyra år, snyft. 

Saker jag tänker på efter sista avsnittet:

* alla gör olika i sina familjer och tar sig fram bäst de kan och orkar och har förmåga till. Men kärleken till ungarna är på något sätt naken och ren och okompromissbar hela tiden. Gud vad det är vackert med kärleken till sitt och sina barn ändå.

* barnen föds i alla de här helt olika förutsättningarna och fuck fördomar om att det går att gissa sig till vad det ska bli av dem utifrån att stirra på föräldrarnas situation. Gud vad de kommer ut med helt egna viljor och temperament och liksom, personligheter, från start. 

* jag LÄNGTAR efter att se vad det ska bli av min egen unge. Vilka intressen kommer han ha när han är fyra och fem? Hur kommer han att vara? Vad kommer han tycka är roligt? Vad har vi framför oss i hela hans långa barndom som är kvar? Åh, ett sånt privilegium att få vara med på den här resan ändå. Vad spännande det ska bli. 

* när järna-mamman förklarade om döden för sin dotter som var ledsen och ville gräva upp graven där katten låg begravd, har typ aldrig sett en finare scen? Grät. Måtte jag bli åtminstone en tiondel så lugn och pedagogisk när jag pratar om döden som en naturlig del av livet framöver. För det kommer ju komma. Och då inte om en katt. 

Obligatorisk tittning på denna underbara serie nu, alla. Det är en gåva att få vara med, så fint att detta görs, häng på. 

2 kommentarer:

Anonym sa...

men säsong ett vrkar inte finnas kvar:(

Schmarro sa...

Det gör inget! Jag valde bort ettan med flit - får för mkt ångest kring bebistid just nu men alltså TVÅAN ÄR SÅ BRA och funkar helt på egna ben!